Rabu, 25 April 2012

Apekah ini...

assalamualaikum..w.b.t...
Ya Allah,kejap je da bln 4..kejap je da smpi penghujung.. lately ni npe ek..slalu sgt pk mcm2.. esp ttg perasaan..npe slalu sgt curiga..ke instinct ek..ape sume ni... ade rahsia ke.. npe xnk bgtw.. Ya Allah,Kau berikanlah petunjuk kepada hambaMu ini..agar aku terus berada pd jlnMu..insyaAllah..Kuatknlah atiku..senyumla..bersabarlah wahai hati...semua itu ade hikmah...amin..

Khamis, 19 April 2012

pantas....!!!!

assalamualaikum...wah,da mcm2 binatang dok bersarang kt blog ak ni... igt cool blog ke nk dtg rewang2,minum2..hahaah.. oklah,sje je lalu kt cni..lme sgt x update entry bru...sekejap je cuti ak bjln...da nk msk 4 bln da.. huhu... mmg PANTAS... la ni dok ngemas brg nk kembali ke laut...huhu..mak plak ngemas nk g umrah.. alhamdulillahade rzki die dpt twrn g umrah scare percuma....mak,doakan ank mak yer..syg mak..oklah nk sambung ngemas...daaaa...

Jumaat, 13 April 2012

weekend with my besties...

Today I met my old frenzzz..stay,laugh,eat,sleep,drink,crazy with them....love them so much...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Jumaat, 9 Mac 2012

Alhamdulillah Ya Allah.. aku redha..

Assalamualaikum..w.b.t..
entry ni aku update after lme sgt da ak xupdate blog ni.. lappy bru kuar ICU...alhamdulillah Ya Allah.. aku bersyukur dgn segala ape yg KAU kurniakan kpd ku,keluargaku,org2 yg aku sygi dan jgk rakan2 seperjuanganku. Ya Allah,andai aku slh dlm perbuatanku,KAU tunjukkn lah kebenarannya agar dpt aku perbaiki. Andai aku alpa, KAU ingatkanlah aku agar aku terus berada pd landasanMU...permudahkanlah urusan ku...Amin..
aku harap aku akn terus bersyukur dgn ape yg aku miliki.. aku akan jd lbh tabah..dan kuat utk segala2nya..insyaAllah.. :-) ... xmau jd yg lmah.. ak berdoa spy ak leh jd yg terbaik biarpun bkn utk masyarakat ttp utk keluargaku dan org2 yg aku sygi...
Ya Allah ,kenapa aku mnjadi tamak? tamak dgn ksh syg... ksh syg yg blm tentu mnjadi milikku..tp setiap hari ak blaja utk meredhai sume nye... xmau sedih2..xmau mrh2.. xmau majuk2... :-) ...heheheh...nk ceria..nk senyum sentiasa..hehe.. ak xmau jd org yg dibenci org lain...chill..hehe..mudah2an Allah sentiasa membantuku..insyaAllah...spe2 yg membce entry ni,doakan aku utk mnjd yg lbh baik ye... :-)..

Selasa, 21 Februari 2012

SaHaBaTkU DuNiA AkHiRaT..

Assalamualaikum..w.b.t..
terase sgt nk taip sumthing bout my beloved friends..lame da kenal dorg..sorg ni since darjah 1.. n sorg lg ni since form 1.. wlau cmne pun ak syg dua2 nye skali..ok,ak cerite ttg yg ak knal dr darjah 1.. ak knal die mse mula2 mendaftar kt SKLW..dok sebelah dgn die.. die pendiam.. 1st time ak jmpe die sbb die xsekolah TADIKA.. orgnye kecik je.. comel.. ssh nk senyum.. tp xpe,ak yg terlebih ramah ni slalu je ajak die borak2..tp nasib bek die xtumbuk ak sbb ak slalu lpe nme die.. tp lme2 die ok.. bdak nye rajin n baik..kami sme kelas smpi darjah 6.. sbb ade 1 kelas je pun..heheheh.. then after UPSR msg2 terpisah.. sbb die msk sek lain n ak msk sekolah lain.. jauh terpisah tp dekat di hati..bile balik kg mesti jumpe..kongsi cerita.. then kami still rapat.. sme cm dulu2.. smpi form 5,dapat tw ayah die meninggal dunia.. mmg sdh sgt..tp da smpi mse die..so die ttp akn pergi.. tp kwn ak ni tabah.. die kuat semangat..mudah2an ayah die ditempatkan di kalangan org2 yg soleh.. insyaAllah.. pastu lpas SPM,kami meneruskan pelajaran kt form 6.. ak sme sekolah tp lain kelas.. then 3 bln lpas tu ak msk ALAM..means ak da jauh dr die.. tp still ctc.. mse form 6 ak dpt tw mak die plak pergi meninggalkn kami buat selamanya.. sedih sgt sbb time die sdh ak xdpt bersama dgn die.. tp ak tw die tabah.. die kuat.. ak doakan dr jauh..then since dr tu ak tekad,ak anggap die cm adk bradik ak sendiri..n ak pun bgtw mak.. mak kte mak pun anggap die cm ank sndiri..tp ak bangga dgn die.. die kuat semangat smpi die berjaya menjejakkn kaki ke UUM..jauh dr keluarga.. demi mencapai cite2.. ak sokong die sgt2.. walaupun kami jauh tp kami selalu berhubung n bile jumpe je start la gosip2 n kongsi2 cerita.. cume ak rse sdh bile ade org yg wat die menangis.. ak xmau die menangis.. sbb ak syg die.. skang ni die tgh praktikal..hope die cemerlang dlm setiap perkara yg die lakukan...pd sahabatku NURUL AIN AHMAD.. ak syg ko slame2nye...


yang ni plak..khas buat sahabat yg sentiasa bersama dgn aku setiap mse sepanjang waktu..sahabat susah sng ak..ak kenal die mse tu mse form 1.. mendafatr sekolah yg sme..jauh dr family..kami sekelas,se daerah.. wlu x sme dorm tp kami sentiasa bersama.. smpi org pggl kami belangkas.. mne ade ak situ ade die..mne ade die situ ade ak..hehe..kami mmg slalu je blajar sme2..wlupun kdg2 ade jgk gadoh2..ak sekelas dgn die smpi form 3.. then kami terpisah kelas..tp still ttp bersme dgn die.. pd die la tempat ak luahkan segala2nya.. dr mslh pelajaran smpi ke family..kami pun slalu balik sme2.. family die cm family aku n family ak pun cm family die.. then lpas SPM kami bawa haluan msg2.. die ke matrik n aku ke form 6.. tp 3 bln je ak dpt msk ALAM.. die la byk sokong ak.. bile ak mula2 bgtw die ak nk bercinta..die ttp support ak.. wlu ak ad mslh bercinta or kwn die ttp dgn ak..bg ak semangat n nasihat.. lme kami xjumpe.. bile ak abeh alam n die msk UPM,bru ade peluang nk berjumpe dgn die.. die ttp cm dlu.. ttp sokong ak wlupun bz dgn study.. cite2 die nk jd cikgu..ak sokong die.. sbb cite2 mulia.. nk didik ank bangsa.. skang ni die tgh jd guru ganti.. kt sekolah rendah.. comel je ajar dak2 sekolah rendah..mesti cikgu sne..cikgu sini..hehe.. apepun die tabah didik ank2 murid..skang ni bile ade mse je die n ak akn hang out.. seronok bile dgn die.. die ade je dgn ak bile time ak sdh.. bile jmpe die mst rse seronok sbb dpt luahkan pd die..then today she told me that she feel sad bout her interview.. tp ak tw die da wat yg terbaik..so ak doakn die berjaya.. ak tw die blh wat.. n ak yakin dgn kebolehan die.. Ya Allah tunaikanlah cita2 kawanku ini.. amin.. for my beloved cute friendzzz,ketahuilah betapa ak sgt menyayangi kamu.. xmau kamu sedih2..huhu..cewah jiwang plak..heheheh..apepun ni sume ikhlas..
for both of them,i love u so much..Alhamdulillah Ya Allah kerana KAU kurniakan sahabat terbaik buatku..amin.. thanks dear cz being my friends till jannah..insyaAllah...

Isnin, 20 Februari 2012

ari ini hari Isnin..

assalamualaikum..w.b.t..slmt hari isnin..
huarggghhh..arini ak keseorangan di umah kakak ku..di Jelebu..huhu.. mesej mak,mak kte masih di Padang Besar..wah,best tol mak aku ni.. berjln sakan..tggl la aku di rumah ini..hehe..bdk2 pun g sekolah.. dok mengedit belog ak ni hah.. ponat...ponat mate den smpi jd cmni..haha..pdhal kain byk blm lipat lg..hehehe..
                                                          

tengah sedap2 mengedit,ujan trun mencurah2..alhamdulillah...tp ak lari xckup tnh nk mengangkat kain yg berbondong2 tu..huhu.. arini ak xmsk..haha.. mls..sbb smlm pny laksa byk lg..hehehhehe...
wah,sdh pkul 5.30..jap lg dak2 blik.. oklah..stop dlu..later smbg lg.. ok.. daaa~~~~

Selasa, 14 Februari 2012

Bila kau seorang wanita..dan aku juga seorang wanita...


Bila kau seorang wanita janganlah kau menyakiti hati wanita lain hanya kerana kau ingin memiliki sebuah cinta dan memiliki seorang lelaki menjadi teman hidup mu.. jangan lah kau seskali mengambil kesempatan dan menjadi orang ketiga dalam sesuatu hubungan yang didalamnya sedang bergolak dgn masalah kerna itu akan lbh mngeruhkan lg keadaan dan lbh mnyakiti hati wanita itu.. kadang2 aku tidak faham knp ada juga wanita yang hatinya seperti batu..yang telinga nya seperti tuli yang matanya seperti buta tidak ada rasa kekesalan mnjadi org ketiga dalam hubungan org lain.. seolah2 dia tidak peduli dan merasa bahagia melihat kesengsaraan org lain dan hubungan wanita itu makin keruh menuju kehancuran dua hati.. adakah kau terlalu terdesak utk dicintai dan mencintai? silakan kpd sesiapa yang berkenaan buatlah apa saja,,,puaskan lah hati mu wahai wanita aneh.. semoga kebahagiaan yang kau miliki harini buat kau terus tersenyum bahagia.. usah peduli hati mereka yang kau sakiti kerana kau bukanlah punya sekeping hati murni.. dan aku satu masa nanti pasti akan mnghilang seperti bintang diwaktu pagi bulan diselaputi awan pelangi dikala hujan...kau akan merasakan kewujudan ku tapi kau tak kan pernah bisa melihatku dan menemukan diriku yg kau sakiti sbegitu lama hanya kerana kau ingin membahagiakan dan simpati kpd "wanita itu"   Dia wanita yg sekian lama menyakiti hatiku dgn halus dan byknya dalam hidup ku.


Jodoh Itu Rahsia ALLAH, Sweet Kan ALLAH, DIA Nak Bagi Kejutan Dekat Kita.. -
☻ ☻
/█\/█\
.||  .||.
SEKUAT mana saya SETIA...
SEHEBAT mana saya MERANCANG...
SEJAUH mana saya MENUNGGU...
SEKERAS mana saya BERSABAR...
SEJUJUR mana saya MENERIMA AWAK...

Jika ALLAH Tidak Menulis Jodoh Kita Bersama..Kita Tetap Tidak Akan Bersama..Tiada Yang Kebetulan Melainkan Semuanya Telah Dirancang..Dan Sebaik Baik Yang Merancang Itu Adalah ALLAH s.w.t., Maha Perancang Segalanya.. :)
P/S
. Senyumlah andai dirimu dikhianati ♥
.. Senyumlah andai dirimu dilukai ♥
.. Senyumlah andai dirimu ditindasi ♥
.. Senyumlah andai dirimu dilupai ♥
.. Senyumlah andai dirimu disakiti ♥
..Senyumlah andai dirimu dibebani ♥
.. Senyumlah andai dirimu diejek'i ♥
.. Senyumlah andai dirimu dicaci maki ♥ 
" Sesungguhnya senyuman itu menunjukkan ketabahan diri dan ketegaran diri "

Khamis, 9 Februari 2012

Allah duga kesabaran ku..

Assalamualaikum..w.b.t..
arini ak gatal2 nk tgk fb someone yg pnh ade kaitan dgn Incik A.. actually lme da die bgtw about dis gugurl..huhu.. td gatal2 nk search blog die.. then,tgk2 rupenye die menulis sumthing about Incik A.. apekah ini...???? owh,coretan die jmpe incik A...hope nye die juz jmpe n xsimpan ape2 perasaan pd Incik A.. wlpun aku tw die bukan hak ak lg,tp atleast ak ni wanita yg ade persaan cemburu.. klu b4 ni bout adk agkt die.. skang tgk dak ni.. tp hope die xsimpan pape perasaan la.. huhu..
Ya Allah,bantulah hambaMu ini.. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui isi hatiku ini,, Amin...

Khamis, 2 Februari 2012

Terima Kasih Ya Allah..

Assalamualaikum...
semakin jrg ak update blog ku ini.. so entry kali ni ak nk mengucapkan kesyukuran kpd Allah SWT ats segala nikmat dan kurniaan atas segala rezeki dan kasih syg yg DIA limpahkan.. terutamanya ksh syg dr family, rakan2 n termasuk Encik <3 A  yg bersme sye slme 2th 8 bln 3 mggu n 5 hari.. Alhamdulillah.. die sgt bersabar dgn kerenah sye.. huhu.. apepun ak hny mampu berdoa yg terbaik buat semua.. InsyaAllah.. amin..


Jumaat, 20 Januari 2012

Tart Telur....

assalamualaikum..w.bt..
lme da ak x update blog ni..kesian blog ni..da bersawang2 da..hehe..byk sbnarnye bnde nk ak story mory morning glory...tp akibat kemalasan nk menaip tu yg xblh nk taip..kan seronok klu kite ckp je then tertaip sendiri..heheh..
ok,kali ni ak nk bercerite ttg tart telur..rsenye last time da cite..tp kali ni ak nk kongsi dgn org..alhamdulillah berkat ilmu yg Allah kurniakan,ak dpt wat tart telur..wlpun rupe xbpe lawa..hehe..makcik ak tempah tart telur..plus kwn2 kakak ak pun nk jgk rse..pastu kwn ak plak order..hehe..seronok bile kite msk sumthing n org ske nk mkn..yg ptg kepuasan memasak..hehe..
ak xkesah klu bnde tu ssh nk msk sbb ak suke mencube..klu dlu mak n abah tukang komplen ak nye mskan..skang ak ade tukang komplen bru.. mr.Teddy..die ske komplen.. xpnh nk memberi pujian..tp ak tw die sbnanrnye nk ak jd yg terbaik..baiklah mr.Teddy,i ll do the best..heheh..
mule2 rse cm ssh je nk wat tart telur..bile da try,sng rupenye..heheheh...
so,kengkawan mari kite sme2 wat tart telur ni...

Khamis, 19 Januari 2012

doa oRg BeRcIntA




Doa untuk yang bercinta, siapa-siapa yang tengah hangat dilamun cinta atau baru nak bercinta atau tengah tunang, amal-amalkanlah doa nih…

Bingkisan Doa.
Ya Allah… Seandainya telah engkau catatkan… Dia milikku tercipta buatku… Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagian antara kami…. agar kemesraan itu abadi…
Dan ya Allah… ya tuhanku yang maha mengasihi… Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Tetapi ya Allah… Seandainya telah engkau takdirkan… dia bukan miliku… Bawalah ia jauh dari pandanganku… Luputkanlah ia dari ingatanku… Dan peliharalah aku dari kekecewaan….
Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti… Berikanlah aku kekuatan… Melontar bayangannya jauh ke dada langit… Hilang bersama senja nan merah… agar aku bahagia… Walaupun tanpa bersama dengannya…
Dan ya Allah yang tercinta… Gantillah yang telah hilang… Tumbuhkanlah kembali yang telah patah… Walaupun tidak sama dengan dirinya…
Ya Allah ya tuhanku… Pasrahkanlah aku dengan takdirmu… Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan… Adalah yang terbaik buat ku… kerana Engkau maha mengetahui… Segala yang terbaik buat hamba Mu ini…
Ya Allah… Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku… Di dunia dan di akhirat… Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini… Jangan engkau biarkan aku sendirian… Di dunia ini mahupun di akhirat… Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman… Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup… Ke jalan yang Engkau redhai… dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh….
Amin.. Ya Rabbal A’lamin.

'Couple' Yang Halal



altIndah kan bila kita saling merindu?Indah kan kita bercinta?
Indah kan bila kita boleh berpengangan tangan di hadapan semua orang?
Indah kan bila kita saling meluangkan masa?
Dan indah kan bila semua itu HALAL untuk kita?

“Allah SWT berfirman, “Pasti akan mendapat cinta-Ku orang-orang yang cinta-mencintai karena Aku, saling kunjung-mengunjungi karena Aku, dan saling memberi karena Aku.” (Hadits Qudsi).
Cinta tu fitrah,
Cinta tu indah.
Dan lagi indahnya cinta itu,
Bila 'i love you'
Lebih-lebih lagi redha Allah dan hubungan yang sah!


Sebenarnya,tak salah untuk kita kahwin awal atau kahwin muda. Malah Perkahwinan itu suatu ibadah , sesuatu yang indah .Dan  cantiknya cinta itu bila kita menikah dahulu disebabkan rasa sayang dan hormat kita pada pasangan kita, kerana kita bimbang jika cinta kita dan pasangan kita itu boleh menyebakan dosa dan maksiat .Inilah yang baru dinamakan cinta!
Pernah dengar tak pasal nikah khitbah? Nikah khitbah ini sebenarnya indah,seronok dan bukannya menakutkan. Nikah khitbah ini bermaksud apabila pasngan itu menikah tetapi tinggal berasingan atau orang melayu panggil ia sebagai 'nikah gantung' .Nikah khitbah ni sebenarnya macam tiket untuk betul-betul ber'couple' dan bercinta dengan pasangan kita.Dengan tiket nikah ni, tiada masalah untuk kita bermesra, bergurau senda dan sebagainya dengan pasangan kita kerana dah disahkan sebagai suami isteri yang lebih menepati khitbah secara Islam.
'Couple' lain semua bercinta
Tapi kita lebih istimewa kerana saling mencintai kerana Allah
'Couple' lain berpegangan tangan dan ianya berdosa
Tapi kita halal untuk berpegangan tangan dan bermesra dengan izin Allah.
Seonok kan??
"Hai sekelian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu." (An-Nisa': 1).
Oleh itu, bagi anda yang sedang bercinta atau mencintai seseorang . Hormatilah pasangan anda dan janganlah kalian melakukakan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah.Atau jika anda dan pasangan anda saling mencinta , jagalah hati dan ambillah langkah seperti 'nikah khitbah' ini.Dengan nikah khitbah ini, bolehlah kita menjadi 'couple' dengan romantik dan halal. 
Indah kan?

Semoga Allah menganugerahkan saya dan awak cinta yang paling indah , halal dan berkekalan sampai jannah.Alhamdulillah :)

Ahad, 15 Januari 2012

Jangan Izinkan Aku Jatuh Cinta Jika Belum Tiba Masanya


Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutun yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang Engkau murkai, Agar aku dapat menjaga diri.


Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.

Ya Allah,
Dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.

Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.

Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.

Amiin..