Isnin, 15 Ogos 2011

X.T.V.T di bolan pose

Assalamualaikum..
huh.akhirnye setelah sekian lme ak xhupdate blog ak ni...maklumlah bz dgn kursus sne course cni..tp bru ni la ak dpt menghupdate sbb skang da jd full time housewife utk beberapa bln..so bln2 pose ni keje aku ialah

hah,ari2 ak memasak wlpn bknnye sedap tp blhla klu nk wat kenyang perot tu..hehehhe..sambil tu ak tgh cube utk meningkatkn lg skil memasak ak..cewah,maklumlah t nk pikat mak mentua..sng...dr makanan..hehehhe..n ak pun mmg ske bg org mkn byk2..smpikan CiK AbAnG bising asik die je jd mangsa makanan2 ak...hahahha..sori ye...mmg suke...
last week ak bjaye mencuba buat tart telur..wlpn xberapa cntik atleast percubaan ku menjadi.
ak bg maksu pun ckp sedap..alhamdulillah..kwn2 ak mtk resepi..ak bg la...


Tart Telur
Bahan-bahan
Pastry
Tepung gandum                                               600gm
Planta                                                                   400gm
Gula halus                                                           150gm
Telur                                                                      1 biji
Tepung kastard                                                 25gm
Esen vanilla                                                         5ml

Air gula sirap (didih selama 5 minit)
Gula                                                                       450gm
Air                                                                          900gm
Daun pandan                                                     3 helai
Esen vanilla                                                         1 penutup

Isi bahan
Telur                                                                      5 biji
Susu cair                                                              80gm
Air gula sirap


Cara-cara
1)      Sediakan semua ramuan yg diperlukan. Masak air gula sirap terlebih dahulu,biar ia sejuk,sedia diguna
2)      Campurkan semua ramuan utk buat pastry. Uli hingga sebati.
3)      Membuat adunan mengikut saiz mould egg tart.
4)      Bubuh adunan kedalam  acuan tersebut..
5)      Simpan bahan dalam peti sejuk selama 45minit.
6)      Buatkan egg feeling( isi bahan+air gula sirap) mengikut sukatan yg btol.kacau dan tapis
7)      Tuangkan egg filling ke dalam acuan. Bakar dlm ketuhar yg pns dgn suhu 230c selama 15-20 minit.
8)      Tutupkan ketuhar, pusingkan tray bakar, biar tart telur berada di dalam ketuhar selama 3-4minit.
9)      Keluarkan tart telur drpd ketuhar dan keluarkan apabila sejuk dan letakkan pd cwn kertas…


Selamat mencube…J

hehe..krn ak wat tart ni la mak setuju nk order oven bru..hehhehe.....
hehehhehe..puas ati...semangat rsenye nk buat kuih..pd kwn2,mari kite bertukar2 resepi..hehehhehe
:-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan